Paardenraces

Paardenraces behoren tot de oudste wedstrijdsporten ter wereld. Al duizenden jaren geleden hielden de nomadische stammen, die paarden voor het eerst domesticeerden, zich hiermee bezig. Sindsdien zijn paardenraces uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten. Hieronder vertellen we wat meer over de verschillende soorten paardenraces die er georganiseerd worden.

Rensport

De meest bekende vorm van paardenraces is de rensport. Deze vinden plaats op een vlakke baan, doorgaans met een lengte van 1 tot 3 mijl, en stellen met name de snelheid van de paarden op de proef. De meest bekende races in deze categorie zijn de Kentucky Derby en de Belmont Stakes.

Drafsport

In de drafsport trekken de paarden een zogeheten sulky (een superlicht karretje waar de jockey in zit). Hierbij galopperen ze niet, zoals op de vlakkebaanraces in de rensport; in plaats daarvan moeten ze draven. In de drafsport wordt onderscheid gemaakt tussen kortebaandraverijen (rond de 300 meter) en langebaandraverijen (tot 2.6 kilometer).

Hindernisrennen

Hindernisrennen worden onderverdeeld in hordenrennen (met houten obstakels) en zogeheten steeple-chases (met hoge hindernissen die gemaakt zijn van strobalen). Kenmerkend aan de hindernisrennen is dat er bij elke race een beruchte hindernis tussen zit waar veel deelnemers op uitgeschakeld worden.

Endurance

Bij endurance races gaat het niet zozeer om de snelheid maar om het uithoudingsvermogen van de paarden. De races vinden plaats op lange parcoursen en kunnen enkele uren maar soms ook wel dagen in beslag nemen. De langste endurance race is de Mongol Derby, waarbij een afstand van maar liefst 1.000 kilometer wordt afgelegd in negen dagen. Het parcours volgt de oude postroutes in het Mongoolse Rijk, die honderden jaren geleden door Djengis Khan werden uitgezet.